viernes, 29 de noviembre de 2013

EFICIENCIA ENERGÉTICA EN EDIFICIOS 6 - ERAIKINEN ERAGINKORTASUN ENERGETIKOA 6

EFICIENCIA ENERGÉTICA EN EDIFICIOS – 6
El análisis de humos


ERAIKINEN ERAGINKORTASUN ENERGETIKOA - 6 
Ke-analisia


    Mientras aprendía acerca de las calderas, apareció el tema del rendimiento y, con ello, he aprendido a entender lo que es el análisis de humos. Suena técnico, pero sólo hablo de esa pequeña hojita que te da el técnico que revisa la caldera de tu casa, que incluye varios símbolos y numeritos.

    Galdarei buruz ikastean agertu zen errendimenduaren gaia eta, horrekin batera, ke-analisia zertan datzan ikasi dut. Gai oso teknikoa dela dirudi, baina etxeko galdararen ikuskatzean teknikoak ematen dizun paper txiki horri buruz ari nahiz, hainbat zenbaki eta sinbolo dituenak.





    Ese análisis sirve para conocer cómo está funcionando la caldera. Se pincha con una máquina en el tubo de salida de humos, mide los componentes que se encuentran, y se deduce el rendimiento de la caldera según las proporciones de dichos componentes. De todos modos, realiza un cálculo bastante simplificado, ya que se ignoran varios aspectos

    Analisi horri esker posible da jakitea galdararen funtzionamendua egokia den edo ez. Makinatxo baten punta sartzen da keak ateratzeko hodian, barruko kearen osagaiak neurtzen ditu, eta galdararen errendimendua jakin daiteke neurtutako osagaien proportzioari esker. Dena dela, kalkulu nahiko sinplea egiten da, hainbat faktore baztertzen direlako.





    Para que podáis entender la hoja de la revisión, doy unas explicaciones:

-El THUM (o algo por el estilo) indica la temperatura del humo. Como una caldera quema combustible para calentar el agua, el calor debería transferirse  y no quedarse en el humo. Si es muy alto, es que el calor no pasa al agua y se malgasta combustible, pero si es muy bajo puede ser que no se quema bien. Por cierto, las calderas de condensación siempre tienen temperaturas menores.

-Los niveles de CO indican la cantidad de partículas tóxicas que salen. Si es muy alto, te clausuran la caldera… por riesgo mortal.

-Los porcentajes de CO2 y de O2 indican la “pureza” de la quema. Si fuese una reacción aire-combustible perfecta, no habría oxígeno en el aire. A su vez, el λ indica la proporción entre el combustible y el aire: mayor valor implica aire de sobra siendo 1 la perfección. Y ese aire de sobra se lleva a la chimenea parte del calor que se genera.

-Por último, según todo lo dicho, la máquina deduce el rendimiento (REN o η). Indica cuanto se aprovecha del calor que se puede extraer del combustible en el momento de la quema. En calderas normales no será malo mientras supere al 90%, acercándose a 92%, pero las de condensación deben tener más (deberían llegar a alcanzar el 97%).



    Ikuskatzean lortzen duzuen papertxoa hobeto uler dezazuen, hainbat gauza azalduko ditut:

-THUM (edo antzeko zerbait) adierazten du keen tenperatura zein den. Galdarek erregaia erretzen dute ura berotzeko, keak daukan beroa da urera pasa ezin izan dena. Balio altua izateak esan nahi du urak beroa ez duela hartzen, eta erregaia xahutzen ari da, baina oso baxua bada esan nahi du erregaia ondo erretzen ari ez dela. Esan behar da kondentsazioko galdaretan keak tenperatura gutxiago izan behar duela, galdara normalekin alderatuz.

-CO mailak adierazten du sortzen diren partikula toxiko kopurua. Handiegia bada, galdara ezingo da erabili… arriskutsua delako.

-CO2 eta O2 mailek adierazten dute erretzearen “purutasuna”. Erreakzio bat da, eta airearen eta erregaiaren arteko proportzioa perfektua balitz ez litzateke oxigenorik aterako kearekin batera. λ balioak adierazten du aire eta erregai arteko proportzioa; balio handiek esan nahi dute aire gehiegi dagoela, eta 1 da proportzio perfektua (teorian). Soberan dagoen aireak beroa eramaten du.

-Esandako datuen arabera, makinak ondorioztatzen du errendimendua (REN edo η). Horri esker dakigu erregaiari atera daitekeen bero-kopurutik zenbat aprobetxatze den. Galdara normalak ongi lan egiten dute %90 gainditzen bada, %92tik hurbil, baina kondentsaziokoak gehiago izan behar dute (%97 izatera erraz iritsi behar dira).





    Observando las mediciones de la caldera de un familiar ha visto algo preocupante: en el 2012 el rendimiento era del 92%, en 2013 era 91,5%, y de repente en 2014 bajó a 87%. Y da la casualidad de que el λ pasó de acercarse al 2 a superar el 5 en 2014. ¿Qué pasó? Por alguna razón entra demasiado aire en la caldera, y sale por la chimenea llevándose el calor  y tampoco dejando que el humo se caliente bien. Es como querer calentar una habitación con una chimenea pequeña teniendo fuertes corrientes de aire… Tendré que reducir la entrada de aire  o aumentar la entrada de gas (para no dejar tanto espacio al aire y mantener una correcta proporción en la quema).

    Familiako kide baten galdararen neurketak aztertzen ari nintzen, eta zerbait nahiko txarra ikusi dut: 2012an errendimendua %92koa zen, 2013an %91,5, eta, bat-batean, 2014an jaitsi zen %87raino. Era berean, λ balioa pasa zen 2tik hurbil egoteagatik 5 gainditzera 2014an. Zer gertatu zen? Ez dakit zergatik, baina noizbait aire gehiegi sartzen hasi zen galdaran. Soberako airea ateratzen da tximiniatik, beroa berarekin eramaten duela, eta bere erruz keak ez du lortzen bero maila egokia. Ulertzeko, hurrengo egoeraren parekoa da: tximini txiki batekin aire korronte indartsuak jasaten dituen gela bat berotzen saiatzea. Bi gauza egin ditzaket: sartzen den aire kopurua murriztu, edo gas gehiago sarrarazi (aireak sartzeko leku gutxiago izan dezan eta erretzean proportzioa egokia izan dadin).



 



    Por cierto, en realidad el rendimiento se reduce por más razones, que la máquina de medición de humos no mide. Además del calor perdido en el humo que sale y en una quema que no sea perfecta, se pierde calor por simple transferencia al exterior de la caldera (fenómenos de convección y radiación térmica). Esto es, las calderas en el exterior del edificio y que tengan mal aislamiento (normalmente las antiguas o mal mantenidas) ven reducido su rendimiento.

    Ahaztu baino lehen: errendimendua murrizten duten arrazoi gehiago daude, neurtzeko makinak kontuan hartzen ez dituenak. Kearekin galtzen den beroa eta erregaiaren erreketa egokia ez izateaz gain, beroa ere galtzen da kanpoko aldera transmititzen delako (konbekzioa eta erradiazio termikoa). Ondorioz, erakinaren kanpoan dauden galdarak eta gaizki isolatuak daudenak( batez ere zaharrak eta gaizki mantendu direnak) errendimendu txarragoa izango dute.





    Otro detalle: todo lo que he mencionado se refiere al rendimiento instantáneo, el del momento de la quema. Lo que la máquina indica puede variar algo según el momento en el que se haga la medición. Pero para saber cuánto combustible malgastas, lo que importa es el rendimiento estacional, que se refiere a todo un año. Siempre es menor que el instantáneo, y, a veces, por mucho. Cuando no se usa, el calor que queda en el interior de la caldera se va escapando al exterior y, además, al encenderse las calderas tienen un “barrido” de aire para limpiarse antes de comenzar la quema, con lo que expulsan calor que podría haberse aprovechado para calentar. Dicho de otro modo: si tu caldera está constantemente encendiéndose y apagándose, su rendimiento baja mucho y malgastarás combustible.

    Beste gauza bat: orain arte esan dudan guztia momentuko errendimenduari buruz da, erretzeko momentukoa. Gainera, makinak adierazten duena pixka bat aldatu daiteke neurketa egiten den momentuaren arabera. Baina jakin ahal izateko xahutzen den erregai kopurua zein den, urteko errendimendua jakin behar da. Azken hau beti da momentukoa baina txaragoa, eta, gehienetan, askoz txarragoa. Galdara martxan ez dagoenean, barruan geratu zen beroa pixkanaka galtzen da kanpora irteten delako eta, gainera, martxan jartzeko momentuan galdarek airea erabiltzen dute bere barrua garbitzeko berriz erretzen hasi baino lehen, eta galdara barrua hozten da. Beste era batean esanda, zure galdera behin eta berriz itzaltzen eta martxan jartzen bada, bere errendimendua txarragoa izango da eta erregai gehiago xahutuko duzu.

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