EFICIENCIA ENERGÉTICA
EN EDIFICIOS – 6
El análisis de humos
ERAIKINEN
ERAGINKORTASUN ENERGETIKOA - 6
Ke-analisia
Mientras
aprendía acerca de las calderas, apareció el tema del rendimiento y, con ello,
he aprendido a entender lo que es el análisis de humos. Suena técnico, pero
sólo hablo de esa pequeña hojita que te da el técnico que revisa la caldera de
tu casa, que incluye varios símbolos y numeritos.
Galdarei buruz ikastean agertu zen
errendimenduaren gaia eta, horrekin batera, ke-analisia zertan datzan ikasi
dut. Gai oso teknikoa dela dirudi, baina etxeko galdararen ikuskatzean
teknikoak ematen dizun paper txiki horri buruz ari nahiz, hainbat zenbaki eta
sinbolo dituenak.
Analisi horri esker posible da jakitea
galdararen funtzionamendua egokia den edo ez. Makinatxo baten punta sartzen da
keak ateratzeko hodian, barruko kearen osagaiak neurtzen ditu, eta galdararen
errendimendua jakin daiteke neurtutako osagaien proportzioari esker. Dena dela,
kalkulu nahiko sinplea egiten da, hainbat faktore baztertzen direlako.
Para
que podáis entender la hoja de la revisión, doy unas explicaciones:
-El
THUM (o algo por el estilo) indica la temperatura del humo. Como una caldera
quema combustible para calentar el agua, el calor debería transferirse y no quedarse en el humo. Si es muy alto, es
que el calor no pasa al agua y se malgasta combustible, pero si es muy bajo
puede ser que no se quema bien. Por cierto, las calderas de condensación
siempre tienen temperaturas menores.
-Los
niveles de CO indican la cantidad de partículas tóxicas que salen. Si es muy
alto, te clausuran la caldera… por riesgo mortal.
-Los
porcentajes de CO2 y de O2 indican la “pureza” de la quema. Si fuese una
reacción aire-combustible perfecta, no habría oxígeno en el aire. A su vez, el λ
indica la proporción entre el combustible y el aire: mayor valor implica aire
de sobra siendo 1 la perfección. Y ese aire de sobra se lleva a la chimenea
parte del calor que se genera.
-Por
último, según todo lo dicho, la máquina deduce el rendimiento (REN o η).
Indica cuanto se aprovecha del calor que se puede extraer del combustible en el
momento de la quema. En calderas normales no será malo mientras supere al 90%,
acercándose a 92%, pero las de condensación deben tener más (deberían llegar a
alcanzar el 97%).
Ikuskatzean lortzen duzuen papertxoa
hobeto uler dezazuen, hainbat gauza azalduko ditut:
-THUM (edo antzeko zerbait) adierazten du
keen tenperatura zein den. Galdarek erregaia erretzen dute ura berotzeko, keak
daukan beroa da urera pasa ezin izan dena. Balio altua izateak esan nahi du
urak beroa ez duela hartzen, eta erregaia xahutzen ari da, baina oso baxua bada
esan nahi du erregaia ondo erretzen ari ez dela. Esan behar da kondentsazioko
galdaretan keak tenperatura gutxiago izan behar duela, galdara normalekin
alderatuz.
-CO mailak adierazten du sortzen diren
partikula toxiko kopurua. Handiegia bada, galdara ezingo da erabili…
arriskutsua delako.
-CO2 eta O2 mailek adierazten dute
erretzearen “purutasuna”. Erreakzio bat da, eta airearen eta erregaiaren arteko
proportzioa perfektua balitz ez litzateke oxigenorik aterako kearekin batera. λ balioak adierazten du aire eta erregai arteko
proportzioa; balio handiek esan nahi dute aire gehiegi dagoela, eta 1 da
proportzio perfektua (teorian). Soberan dagoen aireak beroa eramaten du.
-Esandako datuen arabera, makinak
ondorioztatzen du errendimendua (REN edo η). Horri esker dakigu erregaiari atera daitekeen
bero-kopurutik zenbat aprobetxatze den. Galdara normalak ongi lan egiten dute
%90 gainditzen bada, %92tik hurbil, baina kondentsaziokoak gehiago izan behar
dute (%97 izatera erraz iritsi behar dira).
Observando
las mediciones de la caldera de un familiar ha visto algo preocupante: en el
2012 el rendimiento era del 92%, en 2013 era 91,5%, y de repente en 2014 bajó a
87%. Y da la casualidad de que el λ pasó de acercarse al 2 a superar el 5 en
2014. ¿Qué pasó? Por alguna razón entra demasiado aire en la caldera, y sale
por la chimenea llevándose el calor y
tampoco dejando que el humo se caliente bien. Es como querer calentar una
habitación con una chimenea pequeña teniendo fuertes corrientes de aire… Tendré
que reducir la entrada de aire o
aumentar la entrada de gas (para no dejar tanto espacio al aire y mantener una
correcta proporción en la quema).
Familiako kide baten galdararen neurketak
aztertzen ari nintzen, eta zerbait nahiko txarra ikusi dut: 2012an
errendimendua %92koa zen, 2013an %91,5, eta, bat-batean, 2014an jaitsi zen
%87raino. Era berean, λ balioa pasa zen 2tik
hurbil egoteagatik 5 gainditzera 2014an. Zer gertatu zen? Ez dakit zergatik,
baina noizbait aire gehiegi sartzen hasi zen galdaran. Soberako airea ateratzen
da tximiniatik, beroa berarekin eramaten duela, eta bere erruz keak ez du
lortzen bero maila egokia. Ulertzeko, hurrengo egoeraren parekoa da: tximini
txiki batekin aire korronte indartsuak jasaten dituen gela bat berotzen
saiatzea. Bi gauza egin ditzaket: sartzen den aire kopurua murriztu, edo gas
gehiago sarrarazi (aireak sartzeko leku gutxiago izan dezan eta erretzean
proportzioa egokia izan dadin).
Por
cierto, en realidad el rendimiento se reduce por más razones, que la máquina de
medición de humos no mide. Además del calor perdido en el humo que sale y en
una quema que no sea perfecta, se pierde calor por simple transferencia al
exterior de la caldera (fenómenos de convección y radiación térmica). Esto es,
las calderas en el exterior del edificio y que tengan mal aislamiento
(normalmente las antiguas o mal mantenidas) ven reducido su rendimiento.
Ahaztu baino lehen: errendimendua
murrizten duten arrazoi gehiago daude, neurtzeko makinak kontuan hartzen ez
dituenak. Kearekin galtzen den beroa eta erregaiaren erreketa egokia ez izateaz
gain, beroa ere galtzen da kanpoko aldera transmititzen delako (konbekzioa eta
erradiazio termikoa). Ondorioz, erakinaren kanpoan dauden galdarak eta gaizki
isolatuak daudenak( batez ere zaharrak eta gaizki mantendu direnak)
errendimendu txarragoa izango dute.
Otro
detalle: todo lo que he mencionado se refiere al rendimiento instantáneo, el
del momento de la quema. Lo que la máquina indica puede variar algo según el
momento en el que se haga la medición. Pero para saber cuánto combustible
malgastas, lo que importa es el rendimiento estacional, que se refiere a todo
un año. Siempre es menor que el instantáneo, y, a veces, por mucho. Cuando no
se usa, el calor que queda en el interior de la caldera se va escapando al
exterior y, además, al encenderse las calderas tienen un “barrido” de aire para
limpiarse antes de comenzar la quema, con lo que expulsan calor que podría
haberse aprovechado para calentar. Dicho de otro modo: si tu caldera está
constantemente encendiéndose y apagándose, su rendimiento baja mucho y malgastarás
combustible.
Beste gauza bat: orain arte esan dudan
guztia momentuko errendimenduari buruz da, erretzeko momentukoa. Gainera,
makinak adierazten duena pixka bat aldatu daiteke neurketa egiten den
momentuaren arabera. Baina jakin ahal izateko xahutzen den erregai kopurua zein
den, urteko errendimendua jakin behar da. Azken hau beti da momentukoa baina
txaragoa, eta, gehienetan, askoz txarragoa. Galdara martxan ez dagoenean,
barruan geratu zen beroa pixkanaka galtzen da kanpora irteten delako eta, gainera,
martxan jartzeko momentuan galdarek airea erabiltzen dute bere barrua
garbitzeko berriz erretzen hasi baino lehen, eta galdara barrua hozten da.
Beste era batean esanda, zure galdera behin eta berriz itzaltzen eta martxan
jartzen bada, bere errendimendua txarragoa izango da eta erregai gehiago
xahutuko duzu.
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