martes, 10 de diciembre de 2013

EFICIENCIA ENERGÉTICA EN EDIFICIOS 9 - ERAIKINEN ERAGINKORTASUN ENERGETIKOA 9

EFICIENCIA ENERGÉTICA EN EDIFICIOS – 9
Caldera de condensación

ERAIKINEN ERAGINKORTASUN ENERGETIKOA - 9
Kondentsazio-galdara


    Cada vez se ven más en las tiendas, ya que “son mejores” que las normales. Pero seguro que pocos saben a qué se debe eso. Gracias al curso, ya he comprendido cómo funcionan y, a su vez, los problemas que pueden suceder. De todas maneras, es cierto que prácticamente siempre serán mejores que las calderas normales, también mejores que las de bajo NOX. En mi opinión, las calderas deberán cambiarse a las de condensación, pero ajustándolas y configurándolas como es debido. Una buena herramienta mal utilizada no sacará todo su provecho.
    Geroz eta normalagoa da mota horretako galdarak aurkitzea dendetan, normalak baino “hobeak” direlako. Dena dela, seguru nago pertsona gutxik dakitela zer dela eta hori horrela den. Kurtsoari esker ikasi dut bere funtzionamendua nolakoa den eta, horrekin batera, ze arazo ager daitezkeen. Hala ere, esan dezaket dudarik gabe ia kasu guztietan galdara normalak baino hobeak direla, baita NOX gutxiko motakoak baino hobeak ere. Nire ustez, galdara normalak aldatu behar dira denborarekin, kondentsaziokoak jartzeko, baina, beti ere, ongi instalatuak eta konfiguratuak. Gaizki prestatu den edozein tresna ezingo da behar bezala erabili.


    Es muy ingenioso el proceso de la condensación. Para que podáis entenderlo, sólo tenéis que pensar en los botijos: cuando el sol lo calienta, el agua que ha sido absorbida por el cuerpo de arcilla se evapora, y ese proceso de evaporación absorbe el calor del agua interior, refrescándola. De la misma manera, cuando un gas condensa, entrega algo de calor al entorno. Ahí está la clave: en una caldera se quema el combustible para producir humos de gran temperatura, y se pasa en calor al agua, expulsando el humo a baja temperatura. Lo que hacen las calderas de condensación es poner en contacto el humo con el agua “más fría” que entra, para que condense, y así entregue un extra de calor al agua de entrada.
    Kondentsazioaren prozesua oso interesgarria da. Gorabeherak ulertzeko botijoaren funtzionamenduan pentsatu behar duzue: horren hormak ura xurgatzen du eta, eguzkiak berotzen duenean, ura lurruntzen da. Prozesu horrek beroa kentzen dio inguruari, eta botijo barruko ura hozten da, freskotasuna inoiz ez galtzeko. Era berean, edozein gas kondentsatzen denean beroa ematen dio inguruari. Hor dago koska: galdarek erregaia erretzen dute, tenperatura altuko keak sortzen dira, bero hori urari pasatzen diote, eta tximiniatik tenperatura “baxuko” kea ateratzen da. Kondentsazio-galdarek egiten dutena da aterako diren ke horiek kontaktuan jarri sartzen ari den ur “hotzagoarekin” kondentsazioa gertatzeko, eta horrela bero pixka bat gehiago ematen diote urari.


    Ya veis, se le saca un extra de energía calorífica al combustible, y así se ahorra y se es más eficiente. Por ello, este tipo de caldera tiene “mejor rendimiento”, si las comparamos con las normales. Ahora bien, tienen dos condiciones para su correcto funcionamiento. Primero: necesitan evacuar todo lo condensado y no se puede mandar directamente al desagüe de la cocina (condición muy importante si quieres poner una de estas calderas en tu casa). Segundo: si el agua que entra a la caldera no está suficientemente “fría” no se producirá la condensación (con menos de 50 ºC suele bastar), y será igual que una caldera normal.
    Ikusi duzuen moduan, erregaiari bero energia gehiago ateratzen zaio, eta horri esker probetxu gehiago ateratzen zaio eta eraginkorragoa da. Hori dela eta, galdara hauek “errendimendu hobea” daukate, normalekin alderatuz. Hala ere, funtzionamendu hona izan dezaten bi baldintza bete behar dituzte. Hasteko, kondentsatutakoa atera behar da, baina ezin da zuzenean sukaldeko hutubidetik atera (garrantzia handia dauka honek zure etxean galdara horietako bat jarri nahi baduzu). Gainera, galdaran sartzen den ura nahiko “hotza” ez bada, kondentsazioa ez da gertatuko (50 ºC azpitik nahikoa izan ohi da), eta galdara normalen moduan lan egingo du.


    Como nota, las calderas de bajo NOX lo que hacen es producir menos gases y restos peligrosos. Por lo demás, son iguales a las normales. Por cierto, corre el rumor de que si todavía no se les ha dado más publicidad y apoyo a las de condensación es porque hay mucho stock de las de bajo NOX, y quieren venderlas antes de pasar a la nueva generación. Algunos dicen también que terminarán obligando a poner de condensación, para gastar menos gas. Por último: las de condensación también suelen ser de baja producción de NOX.
    Informazio gehigarri pixa bat: NOX baxuko galdarek duten berezitasun bakarra da gas eta soberakin arriskutsu gutxiago sortzen dutela. Beste guztia galdara normalen berdina da. Zerbait interesgarria: esaten da kondentsazio-galdarei publizitate gehiago eman ez zaiela NOX baxuko motako stock handia dagoelako oraindik, eta hori saldu nahi dutela belaunaldi berrira pasa baino lehen. Entzun dut ere azkenean kondentsaziokoak jartzera beharko gaituztela, gas edo beste erregai gutxiago kontsumitzeko. Azkenik: kondentsaziokoak normalean NOX gutxi produzitzen dute.


    Me parece que ha quedado claro que el cómo se instala y configura la caldera de condensación es muy importante para evitar los dos problemas mencionados. Cuando se usa agua caliente “para grifo”, si configuras la caldera a 60 ºC y más, es fácil que no haya condensación. Para la calefacción, dependerá de a que temperatura retorne de los radiadores o del suelo radiante.
    Uste dut argi utzi dudala kondentsazio-galdaren konfigurazioak eta instalazioak izugarrizko garantzia dutela azaldutako bi arazoak ez izateko. Txorrotako ur beroa erabiltzen denean, galdara normalean ura 60ºC eta gehiago ateratzen du, eta, ondorioz, kondentsazio efektua gerta ez litzateke. Kalefakzioan, erradiadoreetatik edota zoru erradiatzaileatik itzultzen den  tenperaturaren arabera izango da.


    Por ello, es importante el tema de regular la temperatura a la que se manda el agua a los radiadores, ya que éstos tienen limitado el cuánto calor desprenden por su diseño. En días fríos de invierno, el agua de los radiadores bajará suficiente de temperatura para que suceda la condensación, pero en días no tan fríos puede que no. Para asegurar la condensación y, además, ahorrar en combustible, lo que se hace es configurar la caldera para que, al aumentar la temperatura del exterior, se reduzca la temperatura a la que llega el agua a los radiadores. Esto es: si no pones la sonda para controlar la temperatura exterior, no configuras la caldera y no preparas la instalación, puede que no se saque provecho de la condensación en muchas épocas del año.
    Hori dela eta, garrantzi handia dauka kontrolatzea erradiadoreetara bidaltzen den uraren tenperatura. Azken batean, gelara eman dezaketen beroa mugatzen du bere diseinuak. Neguko egun hotzetan erradiadore barruko ura nahiko hozte da kondentsazioa gerta ahal izateko, baina baliteke berbera ez gertatzea egun ez hain hotzetan. Horren aurrean zera egiten da: galdara konfiguratzen da ura erradiadoreetara ez hain beroa eraman dezan kanpoko tenperatura ez denean hain hotza. Horrela kondentsazioa beti gertatuko da eta erregaia aurreztuko da. Hala ere, kanpoan zunda bat jartzen ez bada tenperatura kontrolatzeko, galdara konfiguratzen ez bada eta instalazioa prestatzen ez bada, seguru aski urteko garai askotan kondentsazioa ez da gertatuko.

 

P.D: Si el instalador no se molesta en preparar la instalación para que funcione con condensación, el usuario poco podrá hacer, y habrá pagado por una caldera más cara que funcionará casi como una normal.
P.D: Instalazioa egokitzen duen teknikoak dena prestatzen ez badu kondentsazioa gerta dadin, erabiltzaileak gutxi ezer egin ahal izango du, eta garestiagoa den galdara bat izango du normalen modu parekoan lan egiten.

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