EFICIENCIA ENERGÉTICA
EN EDIFICIOS – 37
Ciclo frigorífico
ERAIKINEN
ERAGINKORTASUN ENERGETIKOA – 37
Hozteko zikloa
He
hablado sobre los sistemas de calefacción, sobre la ventilación, incluso sobre
la climatización. Pero faltaba por tratar el tema de la refrigeración. Al fin y
al cabo, es la parte más “complicada” de la adecuación térmica. Al fin y al
cabo, el frío no es algo que en la naturaleza aparezca tan fácilmente como el
calor en una llama.
Kalefakzio sistemen inguruan,
aireztapenaren inguruan eta klimatizazioaren inguruan hainbat gauza azaldu ditut. Baina ez dut ezer
esan hozte-sistemen inguruan. Azken batean, espazioak termikoki atseginak
egiteko prozesuaren atal “zailena” da. Hotza ez da naturan agertzen beroa
bezain erraz, ezin da su txiki bat piztea bezala.
Hozteko sistema tradizionalak oso mugatuak
dira: beroa sortzen duten gauzetatik babestu eta hezetasunaz edo aireztapenaz
baliatu giroa freskoagoa nabaritzeko. Hotza modu eraginkorragoan lortu al
daiteke? Ez dakit noiz, norbaitek ideia zoragarria izan zuen: lurrunketaz
baliatzea. Beste modu batean esanda, gaur egungo hozte-makinak dira botijoen
garapen teknologikoa.
Ya
comenté anteriormente lo del botijo. La pared absorbe un poco de agua, que se
evapora con el calor y, al evaporar, le quita calor al agua interior. Las
máquinas de refrigeración buscan lo mismo: tienen un líquido refrigerante
dentro, que al contacto con la temperatura del ambiente se evapora, con lo que
roban el calor al espacio en el que estén. Y así estaremos frescos.
Botijoaren kontua azaldu nuen beste blog
sarrera batean. Horren hormek ur pixka bat xurgatzen dute, beroarekin
lurruntzen dena, eta momentu horretan beroa xurgatzen dio barruko urari.
Hozte-makinek ideia bera jarraitzen dute: barruan likido hoztailea dute eta hori,
giro-tenperaturara iristen denean, lurruntzen da. Horrela beroa kentzen diote
aurkitzen diren espazioari, eta fresko egotea posible da.
Claro
que el proceso no termina ahí. El refrigerante evaporado se lleva a un
compresor, que le da presión al gas, y provoca que aumente mucho de temperatura
(es un fenómeno físico). Luego se pone en contacto con el aire exterior, que
está mucho más frío en comparación, y el refrigerante condensará. Tras ello se
llevará a una cámara en la que el refrigerante líquido perderá presión, y con
ello bajará más de temperatura, hasta estar más frío que el espacio que
interesa refrescar. Hemos cerrado el ciclo.
Prozesua ez da hor amaitzen. Lurrundutako likido
hoztailea konpresore batera eramaten da, non presio altuko gasa bihurtzen da,
eta tenperatura oso altua lortzen du. Fenomeno fisikoa da. Ondoren, kaleko
giroarekin kontaktuan jartzen da, zein gasa baino tenperatura askoz baxuagoa
dauka, uda izan arren. Gasaren tenperatura jaitsiko da, eta kondentsatuko da. Likido
hoztailea kamara itxi batera eramango da, non presio asko galduko du, eta era
berean tenperatura gehiago jaitsiko zaio. Horrela hoztu nahi dugun espazioa
baino hotzago amaituko da. Eta zikloa itxi dugu.
Por
eso las máquinas de refrigeración expulsan calor al exterior. Es como si
robaran el calor del espacio para echarlo a la calle. Y el único consumo del
sistema es la electricidad necesaria para que funcione el compresor. Aunque
debemos recordar que los refrigerantes son productos químicos, muchas veces
malos para el medio ambiente. Es la parte peligrosa del sistema.
Hori dela eta hozte-makinek beroa
ateratzen dute kalera. Uler gaitezen, espazioari beroa kentzen diote eta kalera
eramaten dute. Horretarako behar den energia da konpresoreak kontsumitzen
duena. Hala ere, gogoratu behar dizuet likido hoztaileak produktu kimikoak
direla, eta gehienak natura-giroarentzat kaltegarriak dira. Sistemaren atal
arriskutsuena da hori.
Para
hacer buen uso del sistema se deben calcular los saltos de temperatura, las
presiones necesarias en ambas partes (refrigerante a líquido y a gas), y cuanto
debe trabajar el compresor. Nos toca usar tablas.
Sistema hau ongi erabili ahal izateko
tenperatura aldaketak ongi kontrolatu behar dira, bi faseen presioak (likidotik
gasera eta kontrakoa) dagokien mailan mantendu behar dira, eta konpresorearen
lana doitu behar da. Taulak erabili beharko ditugu.
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