miércoles, 26 de marzo de 2014

EFICIENCIA ENERGÉTICA EN EDIFICIOS 37 - ERAIKINEN ERAGINKORTASUN ENERGETIKOA 37

EFICIENCIA ENERGÉTICA EN EDIFICIOS – 37
Ciclo frigorífico

ERAIKINEN ERAGINKORTASUN ENERGETIKOA – 37
Hozteko zikloa


    He hablado sobre los sistemas de calefacción, sobre la ventilación, incluso sobre la climatización. Pero faltaba por tratar el tema de la refrigeración. Al fin y al cabo, es la parte más “complicada” de la adecuación térmica. Al fin y al cabo, el frío no es algo que en la naturaleza aparezca tan fácilmente como el calor en una llama.
    Kalefakzio sistemen inguruan, aireztapenaren inguruan eta klimatizazioaren inguruan  hainbat gauza azaldu ditut. Baina ez dut ezer esan hozte-sistemen inguruan. Azken batean, espazioak termikoki atseginak egiteko prozesuaren atal “zailena” da. Hotza ez da naturan agertzen beroa bezain erraz, ezin da su txiki bat piztea bezala.


    Los sistemas de enfriamiento tradicionales se limitaban a protegerse del calor y refrescarse con ventilación o humedad. ¿Cómo conseguir frío de manera más eficaz? Un día, a alguien se le ocurrió aprovecharse del fenómeno de la evaporación. A sí que, dicho de otro modo, los aparatos de refrigeración actuales son la versión tecnológicamente superior de los botijos.
    Hozteko sistema tradizionalak oso mugatuak dira: beroa sortzen duten gauzetatik babestu eta hezetasunaz edo aireztapenaz baliatu giroa freskoagoa nabaritzeko. Hotza modu eraginkorragoan lortu al daiteke? Ez dakit noiz, norbaitek ideia zoragarria izan zuen: lurrunketaz baliatzea. Beste modu batean esanda, gaur egungo hozte-makinak dira botijoen garapen  teknologikoa.


    Ya comenté anteriormente lo del botijo. La pared absorbe un poco de agua, que se evapora con el calor y, al evaporar, le quita calor al agua interior. Las máquinas de refrigeración buscan lo mismo: tienen un líquido refrigerante dentro, que al contacto con la temperatura del ambiente se evapora, con lo que roban el calor al espacio en el que estén. Y así estaremos frescos.
    Botijoaren kontua azaldu nuen beste blog sarrera batean. Horren hormek ur pixka bat xurgatzen dute, beroarekin lurruntzen dena, eta momentu horretan beroa xurgatzen dio barruko urari. Hozte-makinek ideia bera jarraitzen dute: barruan likido hoztailea dute eta hori, giro-tenperaturara iristen denean, lurruntzen da. Horrela beroa kentzen diote aurkitzen diren espazioari, eta fresko egotea posible da.


    Claro que el proceso no termina ahí. El refrigerante evaporado se lleva a un compresor, que le da presión al gas, y provoca que aumente mucho de temperatura (es un fenómeno físico). Luego se pone en contacto con el aire exterior, que está mucho más frío en comparación, y el refrigerante condensará. Tras ello se llevará a una cámara en la que el refrigerante líquido perderá presión, y con ello bajará más de temperatura, hasta estar más frío que el espacio que interesa refrescar. Hemos cerrado el ciclo.
    Prozesua ez da hor amaitzen. Lurrundutako likido hoztailea konpresore batera eramaten da, non presio altuko gasa bihurtzen da, eta tenperatura oso altua lortzen du. Fenomeno fisikoa da. Ondoren, kaleko giroarekin kontaktuan jartzen da, zein gasa baino tenperatura askoz baxuagoa dauka, uda izan arren. Gasaren tenperatura jaitsiko da, eta kondentsatuko da. Likido hoztailea kamara itxi batera eramango da, non presio asko galduko du, eta era berean tenperatura gehiago jaitsiko zaio. Horrela hoztu nahi dugun espazioa baino hotzago amaituko da. Eta zikloa itxi dugu.


    Por eso las máquinas de refrigeración expulsan calor al exterior. Es como si robaran el calor del espacio para echarlo a la calle. Y el único consumo del sistema es la electricidad necesaria para que funcione el compresor. Aunque debemos recordar que los refrigerantes son productos químicos, muchas veces malos para el medio ambiente. Es la parte peligrosa del sistema.
    Hori dela eta hozte-makinek beroa ateratzen dute kalera. Uler gaitezen, espazioari beroa kentzen diote eta kalera eramaten dute. Horretarako behar den energia da konpresoreak kontsumitzen duena. Hala ere, gogoratu behar dizuet likido hoztaileak produktu kimikoak direla, eta gehienak natura-giroarentzat kaltegarriak dira. Sistemaren atal arriskutsuena da hori.


    Para hacer buen uso del sistema se deben calcular los saltos de temperatura, las presiones necesarias en ambas partes (refrigerante a líquido y a gas), y cuanto debe trabajar el compresor. Nos toca usar tablas.
    Sistema hau ongi erabili ahal izateko tenperatura aldaketak ongi kontrolatu behar dira, bi faseen presioak (likidotik gasera eta kontrakoa) dagokien mailan mantendu behar dira, eta konpresorearen lana doitu behar da. Taulak erabili beharko ditugu.

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